Beroepseer

 
22/05/2021
Publicatie

Mail Jolande ter Avest

Alle blogs

 

Van mooie nagels word ik blij. Extreem blij zelfs. Net als mooi haar. Zit mijn haar goed, dan is mijn dag goed. Zo simpel is het. Iedere verbetering die afleid van de in snel tempo toenemende rimpelhoeveelheid is welkom.

Mijn vaste nageldame was gisteren ook blij. Ik kan enorm genieten van iemand die iets goed kan, wat dat ook is. En zij is erg goed in wat ze doet. Hoewel ze vanuit haar cultuur van nature bescheiden is kon ze haar enthousiasme over haar eigen creatie nauwelijks onderdrukken.

Ze pakt mijn hand vast en zucht tevreden: ‘echt mooi hè’. Ik bevestig dat het erg mooi is geworden. Ze glimlacht breeduit en zegt dat het misschien raar klinkt, maar dat ze erg trots is op hoe mijn nagels eruit zien. Ik zeg haar dat ik me dat juist heel goed voor kan stellen. Ze vervolgt met dat het misschien wel vergelijkbaar is met als ik stukken schrijf voor de rechtbank en dat ik daar misschien ook wel eens trots op ben.

Ik beaam direct dat ik dat ook wel eens heb. Zeker niet bij iedere tekst, maar vooral van de lastige juridische betogen die ik schrijf word ik erg blij. Moeilijk te begrijpen, want de meeste mensen haken al na een paar zinnen af, maar ik geniet ervan. En met een beetje geluk de rechtbank ook.

‘De meeste mensen denken dat de ene nagel de andere is’ gaat ze verder. ‘Ze zien geen verschil’. Ik glimlach naar haar. ‘Ik wel hoor’, zeg ik haar. Misschien dat je op het eerste gezicht geen verschil ziet, maar ik zie het wel. Duidelijk zelfs’. Ze straalt. Ik lach naar haar. ‘Je meent het echt, hè’ zegt ze. ‘Zeker’ antwoord ik. ‘Je bent de beste, daarom kom ik bij jou’.

Het was maar een terloops gesprekje en toch dwarrelt het nog door mijn hoofd. Beroepstrots. Het is er in alle soorten en maten. Voor nagelstylistes en advocaten en ieder ander beroep. Af en toe met trots kijken naar wat je gedaan of gemaakt hebt is als zuurstof voor je beroepseer. Als een eerste prijs, uitgereikt door jezelf, voor je eigen inzet. Niet omdat iemand anders het mooi vindt, maar omdat jij er zelf trots op bent. Omdat je wéét dat het goed is. Genieten van een mooi resultaat. Net zo belangrijk als betaald krijgen voor wat je doet. Misschien nog wel belangrijker.

 

Publicatie

Mail Jolande ter Avest

Alle blogs

Deel:

Gerelateerd