Ode aan de bode

 
07/11/2022
Publicatie

Mail Jolande ter Avest

Alle blogs

 

Het was je laatste dag. Je ging met welverdiend pensioen. Ik ken je als bode bij ‘mijn’ rechtbank. Als ik jou ontwaarde achter die o zo vertrouwde balie zei je steevast ‘dag schoonheid’ of ‘hey meissie, hoe is het?’ Dat zei je al toen we jaren geleden collega’s waren bij dezelfde rechtbank. Dat was in de tijd dat je dat soort dingen nog mocht zeggen en dat niemand daar iets van vond.

Nadat we uitgeruild hebben hoe het met ons gaat vertel je me waar ik naartoe moet, wie er al is en of we uitlopen. Als laatste vertel je me wie er ‘zit’, wie de dienstdoende rechter is. ‘Ik heb voor jou in de aanbieding…mr X’. Meestal kan je aan mijn ‘okeeee’ en non-verbale reactie zien wat ik daar dan van vind. Jij wacht op die reactie en maakt daar dan een lollig grapje over. Al lachend wens je me succes.

Bodes maken een bezoekje aan de rechtbank luchtiger. Ze vangen cliënten op, regelen koffie of water als de spanning soms te groot wordt en zijn rots in de branding als je de weg kwijt bent of als je onverhoopt te laat bent. Pas hoorde ik een bode ‘iene miene mutte’ zingen om te bepalen welk zusje er eerst naar binnen mocht bij een rechter. Eerder zag ik een bode een wedstrijdje doen met een zenuwachtig klein jongetje wie er het snelst bij de zittingszaaldeur was. Het jochie won natuurlijk en ging lachend naar binnen. Voor nerveuze advocaten is er een knipoog, een grapje of een glimlach.

De bodes in Utrecht zijn me heel dierbaar, de Arnhemmers me even lief. Het is voor veel mensen geen fijne plek, zo’n rechtbank en bodes voelen dat feilloos aan. Ze stellen cliënten op hun gemak en maken het gebouw wat minder statig. ‘Rechters zijn net mensen’ hoorde ik ze meer dan eens ter geruststelling zeggen.

‘Tot gauw hè. Zie ik je nog weer deze week?’ Wat zal ik dat gaan missen. ‘Dag meisje, doe je het rustig aan?’ Toverde altijd een glimlach op mijn gezicht. ‘Blijven lachen hè, dat is het beste’.

Dankjewel voor al je knipogen, je lieve woorden, je grappen en je immer vrolijke groet.

Dag lieve bode, ik wens je een fijn pensioen en het aller- allerbeste. Het ga je ongelooflijk goed.

 

Publicatie

Mail Jolande ter Avest

Alle blogs

Deel:

Gerelateerd