Beste rechtbank Midden-Nederland,

 
12/10/2021
Gezag

Mail Jolande ter Avest

Alle blogs

 

Ik weet niet wie het bedacht heeft, of wanneer, maar mijn oog viel er net pas op. Het zijn van die zinnen die standaard in een vonnis staan en die we als advocaten eigenlijk nooit lezen.

‘Dit is de beslissing van de rechtbank, genomen door mr. I.L. Rijnbout, in samenwerking met mr. F.A.M. Bouwhuis, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 26 augustus 2021 en schriftelijk uitgewerkt op 31 augustus 2021’.

‘Genomen door de rechter In samenwerking met de griffier’ in plaats van ‘in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier’.

De zin ontroerde me en ik dacht direct aan de gerechtssecretaris die mij als net afgestudeerde meester in de rechten begeleide tijdens mijn eerste periode als rechterlijk ambtenaar in opleiding (raio) bij de rechtbank. Ik kwam als relatief ‘oude’ student net uit de collegebanken en wist maar weinig van het recht. Ik leerde van hem niet alleen een vonnis schrijven, maar ook een dossier fileren en analyseren. Bovendien vertelde hij me alles over de rechtbank zelf en de gebruiken en de normen en waarden die daar gelden.

Gedurende de echt fantastische opleiding die ik bij de rechtbank genoot leerde ik veel van rechters, maar minstens zoveel van de gerechtssecretarissen, de medewerkers die in vonnissen griffier worden genoemd. De meesten uiterst bekwame juristen die nooit een zitting leiden, maar niet zelden in de voorbereiding en afwikkeling van rechtszaken verschil maakten.

Ik vind het echt geweldig dat uw rechtbank de griffier met die zinsnede in het vonnis de plek geeft die hij/zij verdient. Door ‘in samenwerking met’ te hanteren erkent de rechtbank in vonnissen, en dus in het openbaar, de belangrijke ondersteunende rol die griffiers spelen in de rechtspraak. Het is maar één zin in een vonnis, maar het maakt, zo neem ik zomaar aan, voor hen een wereld van verschil.

 

Gezag

Mail Jolande ter Avest

Alle blogs

Deel:

Gerelateerd